Trods adskillige anmeldelser: Facebook reklamerer for dyrt, sofistikeret scam

Sådan ser reklamen på facebook ud, med få variationer. Bemærk, at den er delt 49 gange. (Illustration: Version2)

Sådan ser reklamen på facebook ud, med få variationer. Bemærk, at den er delt 49 gange. (Illustration: Version2)

Udenlandske svindlere udnytter Facebooks reklamefunktion til at lokke danskere i en dyr fælde. Problemet er løst, siger Facebook - men de problematiske sider er stadig online.

Mads Lorenzen@MadsLorenzorro Mandag, 13. august 2018 - 5:11

Et særligt snedigt scam orkestreret af britiske bagmænd huserer i danskernes Facebook-feed i disse dage. Det gør det kun, fordi bagmændene tilsyneladende uden problemer kan slå den samme svindler-artikel op gang på gang gennem Facebooks eget annoncesystem.

Annoncen spiller på alle de sædvanlige tangenter - man kan tjene nogle nemme penge gennem et nyt produkt, som angives til at være præsenteret i tv-programmet 'Løvens Hule', hvor iværksættere præsenterer deres ideer, opfindelser og koncepter.

Flere danskere har anmeldt svindelnummeret, herunder flere medarbejdere hos sikkerhedsvirksomheden Improsec, men også flere andre, som Version2 har været i kontakt med.

»Jeg har anmeldt dem syv gange eller sådan noget. Lurede tricket med det samme, da jeg ikke kunne huske produktet fra udsendelsen 'Løvens Hule'. Jeg har set alle udsendelserne. Jeg har anmeldt for både spam, fake news og svindel. Så sent som i dag har jeg gjort det igen,« siger Simon Falentin Olsen, der selv er iværksætter.

'En smart bot'

Klikker man på annoncen, som i nogle tilfælde er blevet delt af Facebook-brugere op til 50 gange, så ledes man ind på en side, der ligner mediet Berlingskes på en prik. Her præsenteres man for en artikel om et afsnit af tv-programmet 'Løvens Hule', hvor iværksættere for rullende kameraer præsenterer deres koncept for ‘løverne’, som så vælger, om de vil investere i konceptet.

I den forfalskede ‘artikel’ drejer det sig om en bitcoin-bot, der automatisk køber valuta, når de er billige, og sælger, når de er dyre. Det er drønsmart, oprettelsen er nem, og pengene triller ind ad sig selv, mens man passer sit arbejde ved siden af.

Løverne er ellevilde, står der i artiklen.

Illustration: Version2

Illustration: Version2

Derudover citerer artiklen et par brugere, der har prøvet botten. Den er ganske vist ikke helt så smart som angivet, men penge tjener den da, så de er ret tilfredse.

»Svindlerne spiller på alle de psykologiske kneb, de kan. At de ligefrem taler svindelnummeret lidt ned er særligt udspekuleret,« siger Claus Vesthammer, der som sikkerhedsmand blev særligt interesseret i kampagnen, idet den udbredes gennem Facebooks annoncesystem.

»Normalt er kampagner nemme at gennemskue, men denne her er intelligent lavet. Det er social engineering, når det er bedst.«

Artiklen er skrevet på godt dansk, og der er flere billeder fra rigtige afsnit af investor-serien. Derudover er der flere opdigtede citater fra Løverne. Og ret diskret nede i bunden er et link til en kryptovaluta-tradingside.

Som en ‘service’ til den tålmodige læser er der et link, så læseren selv kan prøve trading-botten. Ingen pop-ups, ingen blinkende bannere, der kan trigge ens bullshit-detektor.

Men scammet er kun lige begyndt.

Koster dyrt

Inde på trading-siden bliver man bedt om at opgive sit telefonnummer og mailadresse som det første. En af de uheldige danskere, der røg i fælden, var Allan Woods, der til dagligt driver et telt-udlejningsfirma.

Udover at han snydes til at købe en kryptovaluta-wallet til små 2.500 kroner og opgive sine kreditkortoplysninger, bliver Allan Woods efter svindelnummeret kimet ned af andre svindlere, der gennem sitet har fået adgang til hans nummer.

Bare mens vi snakker sammen, får han opkald fra svindlere, hovedsageligt fra England, og frustrationen er total.

»Mine data ligger nu i en eller anden database, hvor folk, der ikke har rent mel i posen, kan købe det fra. Det bliver ved og ved.«

De fleste af numrene er britiske, men der er også danske blandt dem. De fleste opkald handler om nye ting, Allan Woods bør købe, før det er for sent. Han kan ikke bare skifte telefonnummer, for hans udlejningsforretning er afhængig af det, og han er bange for, at han mister kunder, hvis han skifter.

Målrettet danske mænd

Kampagnerne er mange. Version2 er bekendt med fem forskellige, der alle slår på 'Løvens Hule'. Fælles for dem er, at de bruger det samme billede taget fra et rigtigt afsnit af 'Løvernes Hule' og et tilsyneladende tilfældigt billede af en chip.

I indstillingerne for en af reklamere har annoncørerne, eller nærmere svindlerne, bedt Facebook om at sende annoncen ud til alle danske mænd mellem 30 og 34 år. Det er svært at vide, hvorfor det præcis er denne aldersgruppe, der står for skud.

Det er heller ikke sikkert, at de andre annoncer er indstillet på samme måde. Fælles for dem er dog, at de kommer fra Facebook-sider, der udgiver sig for at være medier, men indholdet er tyndt, og kigger man på deres reklamehistorik, har de ikke slået andet op end scam-reklamer. De fleste sider har været online siden den 23. juli.

Anmeldt flere gange

Både Claus Vesthammer og en af Allan Woods’ venner fortæller til Version2, at de har anmeldt svindelopslagene flere gange og over lang tid.

Det har imidlertid ikke været nok til, at opslagene er forsvundet fra Facebook.

Når opslagene endelig tages ned, slår de samme sider bare nye opslag op med de samme billeder, og scammet fortsætter.

Version2 ville godt have spurgt Facebook, hvorfor sitet ikke har gjort mere for at beskytte danskerne mod svindelangrebene, som rammer dem gennem Facebooks reklamenetværk.

Facebook mener, sider er nede, mens de er online

Facebook har imidlertid ikke villet stille op til interview inden Version2’s deadline. I stedet har de sendt et generelt, skriftligt svar;

»Vi arbejder målrettet på at begrænse spredningen af spam for at undgå falsk annoncering, svindel og sikkerhedsbrud. Det er skadeligt for både virksomheder og de brugere, der benytter vores platform, og vi har derfor et stærkt incitament til aggressivt at forebygge og gribe ind over for den slags adfærd.«

»Vores anti-spam-systemer kører millioner af kontroller hvert sekund for at fange og fjerne spam-indhold og de tilhørende konti, før de overhovedet når andre på Facebook. Derudover blokerer vi – allerede ved registrering – hver dag millioner af falske profiler, som ofte er kilde til upålidelig kommunikation såsom spam.«

Det lader altså til, at Facebook ser kampagnerne som spam. Men der er nærmere tale om målrettet scam end tilfældig spam.

Derudover skriver Facebook, at »både reklamerne og de tilhørende konti er blevet fjernet for brud på vores retningslinjer«.

Men det er ikke rigtigt. Nogle af de sider, Version2 har foreholdt Facebook, er stadig online i skrivende stund.

»Jeg synes simpelthen, det er under al kritik, at annoncerne bliver hængende, selvom de er blevet anmeldt flere gange. Jo længere det fortsætter, desto værre,« siger Claus Vesthammer.