Trods adskillige anmeldelser: Facebook reklamerer for dyrt, sofistikeret scam

Sådan ser reklamen på facebook ud, med få variationer. Bemærk, at den er delt 49 gange. (Illustration: Version2)

Sådan ser reklamen på facebook ud, med få variationer. Bemærk, at den er delt 49 gange. (Illustration: Version2)

Udenlandske svindlere udnytter Facebooks reklamefunktion til at lokke danskere i en dyr fælde. Problemet er løst, siger Facebook - men de problematiske sider er stadig online.

Et særligt snedigt scam orkestreret af britiske bagmænd huserer i danskernes Facebook-feed i disse dage. Det gør det kun, fordi bagmændene tilsyneladende uden problemer kan slå den samme svindler-artikel op gang på gang gennem Facebooks eget annoncesystem.

Annoncen spiller på alle de sædvanlige tangenter - man kan tjene nogle nemme penge gennem et nyt produkt, som angives til at være præsenteret i tv-programmet 'Løvens Hule', hvor iværksættere præsenterer deres ideer, opfindelser og koncepter.

Flere danskere har anmeldt svindelnummeret, herunder flere medarbejdere hos sikkerhedsvirksomheden Improsec, men også flere andre, som Version2 har været i kontakt med.

»Jeg har anmeldt dem syv gange eller sådan noget. Lurede tricket med det samme, da jeg ikke kunne huske produktet fra udsendelsen 'Løvens Hule'. Jeg har set alle udsendelserne. Jeg har anmeldt for både spam, fake news og svindel. Så sent som i dag har jeg gjort det igen,« siger Simon Falentin Olsen, der selv er iværksætter.

»Svindlerne spiller på alle de psykologiske kneb, de kan. At de ligefrem taler svindelnummeret lidt ned er særligt udspekuleret,« siger Claus Vesthammer, der som sikkerhedsmand blev særligt interesseret i kampagnen, idet den udbredes gennem Facebooks annoncesystem. »Normalt er kampagner nemme at gennemskue, men denne her er intelligent lavet. Det er social engineering, når det er bedst.«

Read the article here