Populære apps har udnyttet Android-brugere og snydt Google

Kinesiske app-udbydere beskyldes for at have snydt sig til annonce-penge. Google har nu fjernet to af deres apps, der er downloadet mere end 250 millioner gange.

Google har nu fjernet to populære apps, der tilsyneladende har snydt både brugere og annoncører.

Appsene CM File Manager og The Kika Keyboard har indsamlet data og oplysninger om brugerne - men det er uklart, hvad der er sket med de mange informationer.

Derudover har de systematisk snydt annoncørerne og krævet penge for kliks og downloads, som brugerne aldrig har foretaget.

- Det er tyveri - der er ingen anden måde at sige det på, siger Grant Simmons, leder af kundeanalyser hos Kochava til Buzzfeed News.

Ekspert: Google kan gøre mere

Claus Vesthammer, som er sikkerhedsrådgiver ved Improsec, som er et firma, der giver IT-sikkerhedsrådgivning, forklarer, at Google godt kan gøre mere for at forhindre, at lignende snyd sker igen.

- De installerede apps har umiddelbart bedt om flere rettigheder end nødvendigt. De har fx adgang til information om, at andre applikationer bliver installeret. Google burde være mere kritiske i forhold til, hvilke rettigheder de stiller til rådighed for udviklere og reklamevirksomheder, siger han og fortsætter.

Han forklarer, at Google ret enkelt burde kunne vurdere, at en app - som i det her tilfælde fx er en batteri-monitor - ikke har brug for rettighederne til at holde øje med, hvilke andre apps der installeres på telefonen.

Selvom det er annoncører, der først og fremmest bliver snydt og bedraget i den slags sager, kan klik-misbruget også ramme telefonens ejer.

Har du hentet en app, som laver klik-misbrug, er det nærmest umuligt for dig at opdage. Det hele fungerer nemlig og ser normalt ud.

Men det kan for eksempel give dig en dyrere mobilregning, for dataforbruget kan stige, når der også kører en ulovlig ‘snyde’-software i baggrunden af appen.

Men derudover er de to apps tilsyneladende ikke til fare for forbrugeren, forklarer Claus Vesthammer.

Han forklarer, at I de her konkrete sager handler det om, at brugeren ikke forholder sig kritisk til, hvilke rettigheder en app kan have.

- Alt for få forbrugere stiller spørgsmålstegn ved brugen af vores personlige data, siger han og fortsætter.

- Det er på trods af, at udbyderne af ”gratis” tjenester helt åbenlyst tjener penge på de informationer, vi frivilligt har valgt at give dem.

Read the article here: https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/populaere-apps-har-udnyttet-android-brugere-og-snydt-google